Inschrijven

Jeroen werkt met jongeren

Sommige mensen hebben maar een kleine uitnodiging nodig om eindeloos over zichzelf te praten. Zo niet Jeroen van Es. Hij praat makkelijk, maar vooral over anderen. Of dat nou de zwerfjongeren zijn met hij werkt, de kinderen met wie hij jaarlijks op kinderkamp gaat of de jongeren die hij voorlichting geeft over homoseksualiteit. Iets bijdragen, met jongeren werken, daar leeft hij voor. Dat doet hij onder meer al tien jaar als fulltime projectmedewerker bij stichting Mara.

“Tegenover iedere kwetsbaarheid staat een kwaliteit.”


Bij die stichting werkt Jeroen onder meer aan het project Opstap. Een groep vrijwilligers organiseert iedere week, onder begeleiding van Jeroen, twee avonden voor zwerfjongeren. Tijdens een van die avonden koken en eten ze samen. De andere avond doen ze iedere keer iets anders. "Ik heb zelf een fijne jeugd gehad en sta positief in het leven. Ik vind het heel triest dat niet iedereen dat geluk heeft. Dus probeer ik iets bij te dragen aan het leven van jongeren die het minder goed getroffen hebben." Daar lijkt hij goed in te slagen. Hij straalt positivisme uit, laat zich niet snel uit het veld slaan. "Natuurlijk is het soms even moeilijk als een van die jongeren het zwaar heeft. Er gebeuren heftige dingen. Dat kan ik niet voorkomen. Maar ik kan wel naast iemand gaan staan. Ze het vertrouwen geven dat ik er voor ze ben."  

Vrije tijd
In zijn vrije tijd is Jeroen ook zelf actief als vrijwilliger. Dertien jaar geleden ging hij voor het eerst mee op kinderkamp met kinderen die door een moeilijke thuissituatie zelf niet op vakantie kunnen. Hij is dat elk jaar blijven doen. "Het voelt voor mij totaal anders dan mijn werk. We zitten een week op de Veluwe en dat is geweldig. Het is enorm vermoeiend, maar geeft vooral een enorm voldaan gevoel. Je ziet die kinderen opleven en genieten." Daarnaast geeft hij vanuit de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit (DWH) voorlichtingen op scholen. Gelukkig blijft er nog net genoeg tijd over om af en toe naar de sportschool te gaan om te ontspannen of om gezellig een biertje te drinken met vrienden. Hij lijkt dat niet als uitlaatklep nodig te hebben. Het is leuk, maar de echte voldoening haalt hij uit zijn werk: "Mijn vriend doet totaal ander werk. Dat is prettig, want dan kunnen we elkaar uitgebreid verhalen vertellen, zonder elkaar te vervelen."

Ook vrijwilligerswerk doen met jongeren?

Werken met psychisch kwetsbare vrijwilligers
Jeroen: "Een tijd geleden stuitte ik op de site www.denhaagdoetvrijwilligersacademie.nl op de training 'Werken met psychisch kwetsbare vrijwilligers' van Kompassie. Ik heb met gelijk ingeschreven. Tijdens die training kwam de vraag wat de ideale vrijwilliger is. Die bestaat natuurlijk niet. Maar ik realiseerde me door de training dat ik die wel vind in de combinatie van de verschillende categorieën vrijwilligers. De mensen die hier komen helpen, zijn in te delen in drie categorieën: studenten, vrijwilligers die naast hun baan graag concreet iets willen doen in de maatschappij en de ervaringsdeskundigen. Bovendien werd me duidelijk dat ik van sommige mensen misschien teveel verwacht. We leerden dat tegenover elke kwetsbaarheid een kwaliteit staat. Als je je dat realiseert en daar samen over communiceert, kun je iemand beter inzetten. Dat is prettiger voor de vrijwilliger zelf én voor organisatie waar hij of zij zich voor inzet. Het was een leerzame, inspirerende, interactieve dag met veel ruimte voor discussie. Ik heb er veel van meegenomen, voor mijn werk én ook hoe ik zelf als vrijwilliger omga met andere vrijwilligers."