Inschrijven

'Voor de klas staan is geweldig'

Na dertien jaar in de reiswereld gewerkt te hebben werd het contract van Svanhild Looijen niet verlengd bij haar laatste baan. Ze besloot van die gelegenheid gebruik te maken om uit te zoeken wat ze écht wilde met haar leven. 'De reiswereld was me te commercieel geworden. Me maatschappelijk betrokken voelen is belangrijk voor mij. Dus ging ik vrijwilligerswerk doen.'

Via Google kwam ze op www.denhaagdoet.nl terecht, waar ze allerlei interessant vrijwilligerswerk vond én ging doen. Ze werkte bij de egelopvang, in een bibliotheek en speel-o-theek, loopt hard met vluchtelingen én gaf Nederlandse les aan anderstaligen. 

Svanhild-Looijen-Den-Haag-Doet

“Natuurlijk wist ik al dat ik van taal hou, maar tijdens het werken in de bibliotheek merkte ik hoe leuk ik het vond kinderen Nederlands te leren. Er kwamen daar veel buitenlandse kinderen die ik voorlas en met wie ik gesprekjes voerde als ze aan het kleuren waren. Daar ontstond eigenlijk het idee dat ik les wilde geven.” Op de site zag ze dat er taalvrijwilligers nodig waren bij Coöperatief Eigenwijzer in Laak.

Ook (taal-)vrijwilliger worden? 

Alles zelf uitvinden
“Het begon met les geven aan één vrouw, die een inhaalslag moest maken om aan te kunnen sluiten bij een groep. Die groep van vijf leerlingen kreeg les van een gecertificeerde betaalde docente. Toen de subsidiekraan tijdelijk dichtging, hield zij er logischerwijs mee op. Gelukkig is de subsidie hervat én de docente terug. Maar ik heb toen tijdelijk die groep overgenomen. Dat was wel spannend. Ik kreeg een lesmethode, maar moest het verder zelf uitvinden.” 

Svanhild stopte er veel tijd in. “Ik wilde het graag goed doen. Ik weet hoe het is om in een land te wonen en de taal niet te spreken. Zelf heb ik een jaar in Noorwegen gewoond. Anders dan mijn naam doet vermoeden, kom ik daar niet vandaan. Ik heb alleen de liefde voor het land en mijn Noorse naam van mijn moeder meegekregen. Ik zou Noors gaan studeren en wilde die taal vast leren. Hoewel veel mensen daar Engels spreken, had ik me voorgenomen die uitweg niet te kiezen." 

"Ik deed dus alles in het Noors. Soms was dat frustrerend, soms leidde het tot grappige situaties. Ik heb in ieder geval aan den lijve ondervonden dat je de taal moet kunnen spreken om ergens een leven op te kunnen bouwen. Ik vind het daarom fantastisch daar anderen bij te kunnen helpen.” Zo fantastisch zelfs, dat Svanhild nu de post HBO ‘Docentenopleiding Nederlands als tweede taal’ volgt. 

Een agenda vol vrijwilligerswerk

“Een jaar lang zat mijn agenda volledig vol met al mijn vrijwilligerswerk. Dat heb ik nu stopgezet om me vol op mijn studie te richten. Alleen het hardlopen met The Power Run Project doe ik nog.” Svanhild gaat overal de volle honderd procent voor, zo blijkt. Geen wonder dat ze genomineerd was als Haagse Held. En dat ze tijdens haar ‘vrijwilligersjaar’ op zoek ging naar workshops om haar vrijwilligerswerk nog beter en professioneler aan te kunnen pakken.

“Ik deed alles om me goed voor te bereiden. Ik ging naar de bieb om boeken te lezen over didactiek en via de site www.denhaagdoet.nl kwam ik bij de Vrijwilligersacademie terecht. Daar stuitte ik op de cursussen Interculturele communicatie, ‘Trainen, een vak apart’ van PEP en de workshop ‘Feedback geven’ van gevoelscoach Meris Staats. Overal pikte ik interessante dingen op.

Simpel en effectief
Een eigenlijk heel simpele, maar effectieve tip van Meris was dat je het woord ‘maar’ beter kunt vermijden als je feedback geeft. Dus in plaats van zeggen ‘Het was een heel goed stuk, maar in de tweede alinea stond een fout,’ kiezen voor ‘Het is een goed stuk. Als je dat foutje in de tweede alinea aanpast, dan is het helemaal perfect.’ Dat komt heel anders binnen.

Bij ‘Trainen, een vak apart’ leerden we een lesopzet maken. Dat was heel nuttig, want ik bereidde vaak veel te veel of soms te weinig voor. Het is handig als je leert daar een goede inschatting van te maken.” 

Nu neemt Svanhild alles wat ze het afgelopen jaar heeft geleerd weer mee naar haar opleiding, zodat ze binnenkort nog veel meer mensen kan helpen bij het leren van onze taal, waarmee ze hier een leven op kunnen bouwen.