Inschrijven

Mieke volgde 'Trainen: een vak apart'

"Je zou kunnen zeggen dat ik altijd mensen aan het trainen ben: in mijn werk als kraamverpleegkundige, als ik roeiers coach en natuurlijk als ik vrijwilligers opleid tot Greeters. De workshop 'Trainen: een vak apart' sprak me dan ook meteen aan."

Mieke Rekkers krijgt lichtjes in haar ogen als ze vertelt over alles wat ze doet. Ze is al jaren actief als vrijwilliger. Op de vraag waarom ze vrijwilliger werd, geeft ze een simpel antwoord: "Ik werd gevraagd." Vermoedelijk krijg je niet gauw 'nee' te horen als je Mieke iets vraagt. Ze is overal voor in en stroomt over van enthousiasme. Dus toen iemand op de tennisclub haar vroeg ook Greeter te worden net als hij zelf, hoefde ze daar niet lang over na te denken.

"Het levert meer op dan je denkt"

"Jaren geleden werkte ik in het Westeinde ziekenhuis op de Eerste hulp. Mijn werk op de EHBO daar maakte mij als Voorschotense heel nieuwsgierig naar de stad den Haag. Tijdens mijn pauzes fietste ik dan vaak door de stad en herkende soms straatnamen die ik op ziekenfondskaarten had zien staan. Door die fietstochten leerde ik Den Haag en haar inwoners echt kennen én bewonderen." Omdat ze al die bijzondere plekken graag met anderen wil delen en omdat ze bovendien haar talen spreekt en houdt van verschillende culturen, was vrijwilliger worden bij Den Haag Greeters haar op het lijf geschreven. Het doel van deze Haagse tak van het wereldwijde Global Greeter Network is bezoekers helpen bij het ontdekken van de stad. Niet zozeer als gids, maar bijna als 'de vriend waarvan je niet wist dat je hem had'. Dit doen ze door het organiseren van Greets, wandelingen van een paar uur met een individuele bezoeker of met groepjes tot maximaal zes personen. "Dat is bijna altijd leuk! Je ontmoet geweldige mensen. Maar er gaan ook wel eens dingen mis. Dan sta je op iemand te wachten die niet op komt dagen. Omdat het gratis is, zijn mensen daar soms slordig in. Na jaren van mensen rondleiden in de stad, leid ik nu vooral de andere Greeters op. Ik vertel ze alles over mijn ervaringen, maar ik wilde graag meer meegeven."

Vrijwilligersacademie
Mieke heeft een kortingspas van Den Haag Doet. Daarmee kunnen vrijwilligers korting krijgen op allerlei culturele activiteiten, maar ook bij sportfaciliteiten en in winkels. "Als je zo'n pas hebt, ontvang je het tijdschrift van PEP Den Haag, de organisatie waar Den Haag Doet onderdeel van is. Daar staan alle acties en kortingen in. In dat tijdschrift las ik vorig jaar over de lancering van de Vrijwilligersacademie. Tijdens die lancering kon je allemaal mini-workshops volgen, zodat je een idee kreeg van het aanbod. Ik besloot me toen in te schrijven voor 'Trainen: een vak apart.'" 

Mieke is inmiddels 68, nog druk met haar werk als zelfstandige kraamverpleegkundige en is iedere dag wel een paar uur kwijt aan alle vrijwilligersklussen die ze doet. "Mensen dingen leren vind ik heerlijk. In mijn werk geef ik ouders natuurlijk van alles mee. Maar het is ook belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen. Je eigen valkuilen te zien. Daarom wilde ik de workshop volgen. Er werd onder meer aandacht besteed aan de vraag wat opleiden eigenlijk is en hoe je jezelf presenteert. De kennis werd meteen in de praktijk gebracht, want aan het einde van de dag moesten alle twintig deelnemers zichzelf presenteren. Dan sta je voor een groep en vertel je wat je doet en waarom. Het was allemaal heel ontspannen. Nathaly Mercera van PEP Den Haag, die samen met Judith Alkema de workshop begeleidde, zat in de groep naar onze presentaties te luisteren en zei dan: 'Ik snap het toch nog niet helemaal.' Zo leer je nadenken over wat je nu eigenlijk wilt vertellen en hoe je dat helder en duidelijk doet. We leerden tot de kern komen en structuur aan te brengen in alles wat je doet. Ik voorkom nu dat ik voor niets op een wandelaar sta te wachten. Ik zorg ervoor van tevoren meerdere keren contact te hebben via de mail. Je leert iemand dan ook vast een beetje kennen en kunt achter zijn interesses komen. Dat maakt zo'n wandeling persoonlijker en daardoor leuker. Ook de avond van tevoren stuur je nog even een mail met een fotootje van jezelf, zodat ze weten wie ze ontmoeten de volgende dag. En je geeft aan zin in de wandeling te hebben. Zo simpel eigenlijk. Maar je moet er wel aan denken. Het gaat allemaal over voorbereiding en communicatie. En dát leer ik de Greeters nu op mijn beurt weer!"

Verhalen
"Rondleiden is verhalen vertellen. Als je thee gaat drinken bij Des Indes vertel je iets over koloniale verleden van Nederland. Het hele pand ademt nog die sfeer. Dat zie je al aan de palmbomen voor de deur. Vroeger konden mensen met de koets naar binnen en kwamen de dames in galajurk naar het  bal. Meer hoef je eigenlijk niet te vertellen. Het beeld dat je schetst roept de verwondering op, de fantasie van de mensen doet de rest. Ik deel niet alleen mijn verhalen met de andere Greeters, ik leg ze ook uit dat het geen enkel probleem is midden in een verhaal ergens anders over te beginnen als je merkt dat mensen niet meer luisteren."

Vrijwilligers werven
Mieke is niet alleen een Greeter, ze is ook coach bij haar roeiclub en actief betrokken bij het organiseren van het WK Roeien. "Een enorm evenement, waar we al 600 vrijwilligers voor hebben, maar waar we er nog minstens 300 mensen voor nodig hebben. Ik ben altijd aan het netwerken. Vraag mensen meteen of ze interesse hebben om mee te helpen. Ik ben wel benieuwd hoe je zoiets stelselmatiger aan kunt pakken. Ik ga dus zeker een keer een workshop volgen over het werven van vrijwilligers. Bij de trainersworkshop deed overigens ook een Spaanse vrouw mee, die ik enthousiast heb gekregen voor de Greeters. Dat is het mooie aan dat soort bijeenkomsten. Het levert altijd meer op dan je denkt!"